Henrik Stensson – En bragd eller inte?

post thumb
Henrik Stensson
Av Emma/ 06 Nov 2016

Henrik Stensson – En bragd eller inte?

I veckan så delades Svenska Dagbladets bragdpris ut. Som vanligt rör de upp enormt mycket känslor. De är sällan man hör att det var rätt person som vann. Alla har olika åsikter i ämnet. I år var det väl egentligen bara mellan två personer de stod mellan. Det var den suveräna golfaren Henrik Stensson som lyckade med bedriften att ta hem den första majoren i Golf till Sverige och sedan har vi Sarah Sjöström på andra sidan som stod för en enastående uppvisning i Rio under de olympiska spelen.

Här kommer de svåra, vem gjorde egentligen den största bedriften? Var det Sara som tog hem tre olympiska medaljer i en sådan pressad sport som simning, där varje andetag räknas, där en tusendel kan betyda att du missar de ädla valörerna eller är det Henrik Stensson som under fyra dagar måste prestera sitt absolut bästa för att ens ha chansen att vinna?

Det går orda fram och tillbaka egentligen, egentligen kanske de beror på vilket din favoritsport är. Sedan får man faktiskt inte glömma att golfen har alltid sett som en överklassport där halvfeta gubbar glider runt och slår på en boll och tjänar hundratals miljoner kronor. Mycket riktigt var det så kanske på 70 och 80-talet men verkligheten ser helt annorlunda ut idag.

Det går inte att bara dyka upp på diverse tävlingar och slå lite för att sedan lösa in en miljoncheck. Det är ett extremt arbete som måste läggas ner, du måste träna fys, du måste vara ute på banan sex timmar om dagen samt att du måste träna upp din mentala förmåga. En minsta lilla motgång på banan kan gör att du börjar tvivla på dig själv. Och tvivla på sig själv när de kommer till golf är livsfarligt. För du tappar den där extra procent i ditt spel och då springer motståndarna ifrån dig.

Dessutom när de kommer till golf finns det andra faktorer som kan påverka, främst tänker jag moder natur. Det kan vara kalasväder ena timmen och sedan kan det komma in ett oväder, speciellt när ett mästerskap avgörs på brittiska öarna. Väder och fin påverkar spelet enormt. Här är det den som lyckas ta fram de bästa spelet under fyra dagar samt bemästra vädret som går vinnare ur striden. Golfen är så pass jämn så att det är extremt svårt att vinna flera tävlingar i rad, det händer ytterst sällan. Därför är trots att det är flertal tävlingar per år väldigt imponerande att vinna en major, det är extremt svårt och framförallt måste du vara taktiskt i slutet men inte för taktiskt för då finns risken att någon springer om dig. Och riktigt den taktiken finns inte i simningen, visserligen handlar det om tusendelar där du egentligen bara behöver prestera på toppen i ett lopp, vilket också är extremt svårt och som få personer klarar av. Därför är Sarahs OS verkligen imponerande, hon var favorit när hon kom till OS och hon lämnade OS som drottning, det är få människor som fixar det. Sarah hade troligen blivit en extremt bra golfare också.

Men som golfare själv så tycker jag Stenson vinner bragdguldet alla dagar i veckan, första majorn till Sverige och med den stilen han gjorde det är så sjukt imponerande.