Svenska golfspelare att hålla ögonen på

post thumb
Svenska Golfspelare
Av Frida/ 20 Jan 2022

Svenska golfspelare att hålla ögonen på

Sverige är en av de golftätaste länderna i världen i förhållande till folkmängden. Landets första golfbana med anor från 1888 låg på den plats där den senare tillkomna golfklubben, Ryfors golfklubb, nu ligger. Men klubben har nu inte längre den ursprungliga banan. Sveriges äldsta golfklubb som fortfarande har en bana är Göteborgs GK som bildades 1902. Tack vare golfens popularitet i Sverige har vi haft många framstående svenska golfspelare.

Framgångsrika spelare

Svenska Golfförbundets förväntningar på touråret 2022 när det gäller svenska golfspelare varierar något beroende på vilken medlem i förbundet som siar. På damsidan är det i första hand den nya generationen man hoppas på, till exempel Maja Stark eller Frida Kinhult. De har kapacitet att nå världstoppen. På herrsidan hoppas man att Alex Norén, möjligtvis Henrik Norlander, tar första segern i PGA Touren. Henrik Stenson måste först lyckas bra i ett par tävlingar men framför allt lyckas fyra rundor i rad, och då helst i samma tour.

Fina golfbanor finns spridda över hela Sverige men några av de finaste och mest populära är golfbanor i Skåne. Bland några av de bästa kan nämnas Barsebäck Resort samt PGA Sweden National. Båda har arrangerat stora kända internationella turneringar. Fina banor har också Falsterbo Golfklubb samt Mölle Golfklubb och de populära Skyrup Golf & Hotell och Woodlands Country Club.

Svenska golfspelare – några av många internationellt framgångsrika spelare

På damsidan är Annika Sörenstam det mest framgångsrika svenska golfproffset genom tiderna. Hon har vunnit 10 majors. Anna Nordqvist har bland annat vunnit tre majors och Liselotte Neumann vann 13 internationella stortävlingar. På herrsidan var Henrik Stenson den första spelare genom tiderna som vann såväl Fedex Cup som Race to Dubai 2013. Han är också Sveriges hittills enda manliga majorvinnare. Jesper Parnevik har vunnit på Europatouren fyra gånger. Han låg 38 veckor på tio i topp i världsrankingen. Framgångsrika är även Robert Karlsson, Anders Forsbrand och Alex Norén.

Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad med golfresultaten är att engagera sig och ha kul samtidigt. På samma sätt som Stryktipset kan man betta i Oddset på Svenska Spel. I fotboll kan man bara förutspå vilket lag som vinner, förlorar eller om det blir oavgjort. I golfbetting gäller även tvåa, trea och så vidare eller om det blir oavgjort i täten.

Golfen en unik och värdefull sport

Förr betraktades golfen som en gammalmans- eller rikemansport innan den förankrades i yngre generationer. De yngre intresserade sig gradvis alltmer när de förstod att det var tekniken som var sporten snarare än konditionen och att tekniken inte kunde läras över natt utan kunde kräva flera års träning. Golfklubbarna i sin tur efterlyste yngre medlemmar och gradvis har den blivit en allemansport även om den fortfarande kan vara dyr för framförallt yngre svenska golfspelare.

De yngre golfarna växte upp och fick barn. Golfen förankrades i de flesta av dessa barn genom att många tjänade en eftertraktad slant genom att gå caddy åt föräldrarna och småningom för andra.